Vintage gouden ring met verwisselbare stenen, ca jaren ’60, in originele foudraal

Gouden ring met verwisselbare stenen. Nederland jaren ’60.
Gestempeld met het Nederlands artikel 1 keur voor 14 kt goud, gebruikt van 1953-heden.
Afmeting van de kop van de ring 24 x 13.5 mm.
De ring wordt geleverd met 7 diverse stenen waarvan de gouden zetrand op een schroefdraad gesoldeerd is. Door dit schroefsysteem kunnen de stenen op een simpele maar stevige manier verwisseld worden.
Alle stenen zijn rond cabochon geslepen 10 mm. Steensoorten: rozenkwarts, rookkwarts, citrien, barnsteen, aventurijn, turquoise en melkopaal.
Ringmaat 18
Gewicht ring excl stenen4.3 g, brutogewicht ring incl de 7 stenen 14.5 g.
De ring wordt geleverd in de originele foudraal. Geleverd door Willem J.J. van Pampus uit Amsterdam/’s Gravenhage.
Prijs €verkocht.-
V21360

Neem contact op over dit artikel

Hieronder nog wat extra informatie, incl mooie anekdote, dat ik online over juwelier Van Pampus vond.

Pampus, Willem van – Willem van Pampus, juweliersbedrijf, voorheen Kalverstraat 117. In 1876 opende Herman van Pampus een kleine zaak op de Wittenburgergracht op de Oostelijke Eilanden. Hij was een goede buur van de familie Vroom, de stichters van het huidige V&D-concern. Verplaatsing naar het centrum van de stad was nodig. In 1897 werd verhuisd naar de Nieuwendijk en in 1905 volgde uitbreiding met een tweede zaak in het pand Leidsestraat 106.

De zaken werden in 1909 overgedaan aan de zonen Carel en Willem, waarbij Carel de zaak aan de Nieuwendijk en Willem die in de Leidsestraat kreeg. Bij nieuwbouw van de panden nrs. 106-108 in de Leidsestraat in 1919, waarbij tijdelijk een houten noodgebouw op het Leidseplein werd betrokken, ontstond een rel in de gemeenteraad. Het raadslid Loopuit diende een motie in om in het vervolg geen gebouwtjes aan de openbare weg te doen plaatsen, zonder vooraf het oordeel van de raad in te winnen. Spreker wees hierbij op de tijdelijke goudsmidwinkel op het Leidseplein, in de volksmond “het fort van Pampus” genoemd. Hij zei: “Deze goudsmid is wel goedkoop uit bovendien, want hij betaalt maar twintig cent per vierkante meter per week en heeft daarvoor geruime tijd een betere plek dan hij in de Leidsestraat bezat”. In 1927 volgde verplaatsing naar de Kalverstraat, een nog betere winkelstraat. In 1952 kwam er een uitbreiding met een filiaal in Den Haag en vervolgens in 1971 een totale nieuwbouw over vier panden: Kalverstraat 117-119 en aansluitend Taksteeg 8-10. Alle winkelpanden werden onder toezicht van Monumentenzorg in 19de- eeuwse stijl herbouwd. De zaak heette vanaf toen officieel Willem van Pampus Amsterdam B.V. De vestigingen Kalverstraat en Nieuwendijk werden op 31 dec. 1981 opgeheven.

Delen via:
Facebook Twitter